Makale Yazarak Para Kazanmak: Adım Adım Yol Haritası

Makale yazarak para kazanmak istiyorsanız, tam olarak odaklanmanız gereken kısım, kaliteli makale yazmayı öğrenmek olmalı.

Bunu becerdikten sonra, makale yazarak para kazanmak kaçınılmaz. Siz yeter ki kaliteli içerik üretin. Satın alacak müşteri bol.

Makale nedir?

Alanında uzman biri tarafından kaleme alınan, ele alınan konuda okuyuculara bilgi verme amacını taşıyan ya da herhangi bir fikri veya tezi desteklemek ya da karşı çıkmak için hazırlanan yazılardır.

Tabii bu kitabi bir tanımdır. Çünkü bir makale yazmak için uzman olmaya gerek yok. Araştırmayı seven biri olmanız yeterli.

Makale; bir yazarın okuyucularına göstermek istediği merkezi bir temayı betimleyen, yazılı bir iletişimdir.

Makale konuları değişebilir ve dünya çapında güncel veya geçmiş olayları gösterebilir.

Buna ek olarak yazar, diğer hikayelere kıyasla, insanların ilgisini çeken ve izleyicilerle benzersiz bir şekilde bağlantı kuran içerik yazmayı amaçlayabilir.

İlgili içerik: İnternetten para kazanma yolları

Semantik makale nedir?

Semantik makale, Latent Semantic Indexing (LSI) yani “Gizli Anlamsal İndexleme” anlamına gelen kelimelerden ortaya çıkarılmıştır. Semantiğin kelime anlaması anlamsal demektir.

LSI sisteminin sıralamaları nasıl etkilediği tam olarak kestirilemiyor.

Fakat Google’ın bu sistemi kullanması, sayfalarda kullandığımız birbiriyle alakalı kelimelerin ve sayfanın boyutuyla (yazı uzunluğu) orantılı olarak kullanacağımız kelime yoğunluğunun (keyword density) sıralama sonuçlarında olumlu veya olumsuz bir etkide bulunacağını da gösteriyor.

Kısacası semantik makale; belirlediğiniz anahtar kelime ile alakalı olan tüm kelimelerin birbiri ile orantılı bir biçimde harmanlanması ve makalenin uzunluğuna göre anahtar kelimenin yeterince kullanılması demektir.

Seo uyumlu makale nedir?

Makale yazarlarının ve makale satın almak isteyenlerin en çok kullandığı ya da en çok duyduğu kelimeler, “Seo uyumlu makale” kelimeleridir.

Seo uyumlu makale, çoğu zaman bir aldatmacadan ibarettir. Makale yazarlarının bir çoğu, seo uyumlu içerik adı altında gerçekten fiyasko makaleler ortaya çıkarıyor.

Neden fiyasko diyoruz, çünkü onların bu kelimeden anladığı, anahtar kelimenin defalarca kez kullanılması gerektiğidir. Halbuki bu çok yanlıştır.

Makale nasıl yazılır?

Makale yazmak, sanıldığı kadar zor değildir. Aşağıdaki kıstaslara hakimseniz, çok kolay bir şekilde yazabilirsiniz.

  • İmla kurallarına hakim olmak
  • Araştırma yeteneğine sahip olmak
  • Seo kurallarına hakim olmak

bu üç konuyu yapabildiğiniz sürece, çok kolay bir şekilde içerik oluşturabilirsiniz.

Yukarıdaki konulara hakimsiniz ve artık makale yazmak istiyorsunuz. O zaman şu aşamaları gerçekleştirmeniz gerekiyor.

  • Anahtar kelimeyi belirleyin; Bu konuyla alakalı müşterilerinizden bilgi almanız çok iyi olur. Genellikle size sektör söylerler ama anahtar kelime vermekten kaçınırlar. Mümkün mertebe müşterinizden anahtar kelimeyi öğrenin.
  • Analiz edin; Makale alıcısından yani müşterisinden anahtar kelimeyi öğrendikten sonra, Semrush ya da farklı bir seo aracı kullanarak, kelimeyi analiz edin. Böylece anahtar kelime ile alakalı en fazla aranan alt başlıkları ve soruları öğrenebilirsiniz.
  • Google’de aratın; Anahtar kelimeyi Google’de aratarak, en fazla aranan başlıklara ulaşabilirsiniz. Sadece seo analiz aracı değil, aynı zamanda arama motorlarını da kullanmalısınız.
  • Alt başlıkları belirleyin; Anahtar kelime ile alakalı en fazla aratılan başlıkları belirlemeniz, makalenizi daha kolay yazmanızı sağlamakla birlikte, seo uyumlu olacak ve müşterinizi memnun edecektir.
  • Kaynakları araştırın; Her konuda bilgi sahibi olmanız imkansız. Bu sebeple araştırma yapmanız gerekir. Fakat size tavsiyemiz, sadece yerli kaynaklara bağlı kalmayın. Çünkü yabancı kaynaklar, size çok daha fazla bilgi edinme fırsatı tanıyacaktır. Bunun için yabancı dil bilmenize gerek yok. Google translate ya da farklı bir çeviri aracı kullanarak aradığınız kelime hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Özgün olun; Kaleme aldığınız yazıların benzersiz olması gerekiyor. Farklı bir içerikten kopyala yapıştır yaparak makale yazmanız durumunda ödeme alamayacağınız gibi, farklı şikayetlere de maruz kalabilirsiniz.
  • İmla kurallarına uyun; Dilbilgisi ve imla kurallarına mümkün mertebe sadık olun. Bunun yanında paragrafları çok uzun tutmayın. Google, uzun paragrafları pek sevmiyor, tabii ziyaretçiler de.

Makalede anahtar kelime yoğunluğu kaç olmalı?

Anahtar kelime yoğunluğu (Keyword density), bir makale içerisinde anahtar kelimenin %kaç kullanıldığıdır. Öncelikle şunu söyleyelim. Bu konuda Google’ın resmi bir açıklaması yok.

Seo Danışmanlığı hizmeti veren firmaların ve seo uzmanlarının yaptığı araştırmalar neticesinde ortaya çıkardıkları, resmi olmayan bilgilerdir.

Ancak içerik yazarlarının bu bilgilere göre hareket etmesi, hem kendilerini hem de müşterilerini fazlasıyla memnun edecektir.

100 kelimelik bir makalede, anahtar kelime oranı %2,5 olmalıdır. Bu da, 200 kelimelik bir makalede 5 kez, 2000 kelimelik bir makalede 50 kez kullanılması demektir.

Tabii anahtar kelimenin yalın halde bulunması çok doğru değil. Ek almış bir şekilde kullanırsanız, çok daha iyi olacaktır.

Örneğin; anahtar kelimemiz “araba fiyatları” olsun. Makale içinde; araba fiyatları, araba fiyatlarını, araba fiyatlarında, araba fiyatlarının, araç fiyatları, araba ücretleri, araba piyasası gibi kelime öbeklerini kullanmalısınız.

Çünkü Google, Yandex, Bing gibi arama motorları, algoritmalarında bu bağı gayet güzel kuruyorlar.

Hangi konularda makale yazabilirim?

İnternet uçsuz bucaksız bir deryadır. Yüzbinlerce web sitesinin olduğunu düşünürsek, yüzlerce sekktörde içerik yazabilirsiniz.

Tabii Türkiye Cumhuriyeti kanunlarınca yasaklanan sektörlerde (Kumar, bahis, +18 gibi illegal sektörler) makale yazmanızı önermiyoruz.

Bu konularda sipariş alacağınızı garanti ediyoruz. Ancak reddetmeniz uygun olacaktır.

Ülkemizde yer alan internet siteleri göz önüne alındığında, yazdığınız yazıları en kolay şekilde pazarlayabileceğiniz sektörler;

  • Kadın
  • Sağlık
  • Moda
  • Diyet
  • Haber
  • Teknoloji
  • Tatil
  • Blog

Bunların yanında e-ticaret sitelerine ürün tanıtımları, hobi siteleri ya da kurumsal sitelere çeşitli konularda içerik yazabilirsiniz.

İlgili içerik: Ek iş fikirleri

Makale özgünlük kontrolü nasıl yapılır?

Yazdığınız makalelerin özgün ya da kopya olduğunu anlamak için birkaç yöntem var. Bunun için yazdığınız makaleden rastgele cümleler seçerek Google’da aratabilirsiniz.

En sağlıklı yöntem budur. Ancak bununla uğraşmak istemiyorsanız, aşağıdaki siteleri kullanabilirsiniz;

  • Kopyakontrol
  • Copyscape

Makale mazarken nelere dikkat edilir?

Sıradan bir içerik yazarı olmak isterseniz, makale yazmak çok kolaydır. Ancak bu şekilde 100 kelimesi için 3 TL’den fazla para alamazsınız. O da gerçekten şanslıysanız ve alıcı bulabilirseniz.

Eğer aranan bir yazar olmak istiyorsanız, aşağıda yazacaklarımıza mutlaka dikkat edin.

Adım 1: Ana konunuzu seçin ve hedeflerinizi tanımlayın.

Bir makalenin nasıl yazılacağına ilişkin ilk adım, konunuzu seçmektir. Dağınık içeriklerden kaçınmak için belirli bir konu bulun. İçeriğinizin sahip olması gereken hedefleri listeleyin.

Makalenizin kapsamını ve sınırlarını belirleyin. Ele alınması gereken hedef konusu olan bir makale oluşturmak daha kolaydır. Konu seçiminden memnun kaldığınızda, buna bağlı kaldığınızdan emin olun.

Adım 2: Kitlenizi tanıyın

Ana konunuzu belirledikten sonra hedef okuyucularınızı tanımalısınız. Kendinize sorun, makalenizi kullanarak okuyucularınızın sizden ne öğrenmesini istiyorsunuz?

Makalenizde hangi bilgileri bilmeleri gerekiyor? Bunları kendinize sorun ve cevaplayın.

3. Adım: Bilgilerinizi ve kaynaklarınızı toplayın.

Ana konunuzu ve hedef kitlenizi seçtikten sonra, mevcut çalışmaları araştırın. Aynı konuda detaylı bilgilere sahip makaleler bulun.

Bir görüş yazıyorsanız, araştırmalardan ve yazarlardan gerçekleri temel olarak almalısınız. Makalenizi vurgulamak için noktalama işaretleri ve anahtar kelimeler eklemek, yazmanızı kolaylaştırır.

Ve kaynaklarınızı siteye yerleştirmeyi asla unutmamalısınız.(Örnek; Wikipedia)

Adım 4: Konu taslağınızı oluşturun.

Araştırmanız için veri ve fikir toplarken, kaba bir taslak oluşturun. Konu taslağı, fikirlerinizin kelimelere dökülmesine izin vermenin etkili bir yoludur.

Kavramları not edin ve bölüm sonları oluşturun. Aklınıza gelen her fikri yazın. Bu adımda dilbilgisine ve noktalama işaretlerine daha az dikkat edebilirsiniz.

Sadece aklınızın ve ellerinizin çalışmasına izin verin. Makalenizi oluşturmak için fikirleri ekleyin.

Adım 5: Taslağınızı düzenleyin.

Kaba taslaktan sonra, makale yazma kılavuzundaki bir sonraki adım içeriğinizi düzenlemektir. Doğru dil bilgisi kullanımına ve noktalama işaretlerine uyduğunuzdan emin olun.

Yanlış yazılmış kelimeleri tarayın ve makalenizi birkaç kez okuyun. Kelimelerin doğru kullanımını tespit edin ve hedef kitlenize uygun hale getirin.

Adım 6: İçeriğinizi gözden geçirin

Herhangi bir makale yazma rehberinin söyleyeceği gibi, çalışmanızı kontrol edip, hatalı ya da eksik kısımları düzeltin. Düzeltme, makalenizin kulağa nasıl geldiğini ve okuyucularınızı nasıl etkilediğini tanımlar.

7. Adım: Görsel ekleyin.

Makale yazma kılavuzundaki son adım, makalenize herhangi bir infografik veya görsel eklemektir. Bu, okuyucularınıza bir mola verir.

Günümüzün hızlı tempolu endüstrisinde, ziyaretçiler görsel materyallerle daha fazla etkileşime giriyor ve okuduklarını sindirmelerine yardımcı oluyor.

Okuma etkileşiminden emin olmak için, içeriğinizle alakalı görseller ekleyin. Bunun için, telif hakkı ihlali yaratmayacak Pixabay ve Pexel gibi sitelerden faydalanabilirsiniz.

İlgili içerik: Evde yapılabilecek işler

Makale yazarak nasıl para kazanılır?

Makale yazarak para kazanma konusuna artık giriş yapalım. Şu zamana kadar anlattıklarımız, makale nasıl yazılır ve makale yazarken nelere dikkat edilmesi gerektiğidir.

Bundan sonrası ise, makale siparişi nasıl alacağınız ya da makalenizi nasıl ve nerede satacağınızdır. Sözü çok uzatmadan, “Yazı yazarak para nasıl kazanılır?” sorusuna cevap verelim.

Yazdığım yazıları nereye satabilirim?

Makale satmak için freelance web siteleri, forum siteleri ya da Facebook grupları bulunuyor. Belli başlı olanlar;

  • R10.net
  • Wmaraci.net
  • Bionluk.com
  • Sahibinden
  • Makale yazarları Facebook ilanları

Bunun yanında, Google’de kendiniz de arama yaparak çok fazla makale satış sitesine ulaşabilir, bu sitelere makale yazarlığı başvurusu yapabilirsiniz.

Özellikle haber siteleri, gazeteler, dergiler, belirli aralıklarla editör aramaktadırlar. Biraz tecrübe kazandıktan sonra bu platformlar için haber ya da içerik yazabilirsiniz.

Makale yazarak ne kadar kazanabilirim?

Makale yazarak kazanmanın bir sonu yoktur. Bu tamamen müşterilerinize ulaşmanıza, onları memnun etmenize ve üretim hızınıza göre değişir.

Ancak gelin ortalama bir hesap yapalım. Makale yazarlığını ek iş olarak yaptığınızı düşünelim ve günde bu iş için en fazla 3-4 saatinizi ayırabildiğinizi göz önüne alalım.

3-4 saat içinde 1000 kelimelik bir makale yazdığınızı düşünelim. 100 kelime için 15 TL aldığınızı düşünürsek, 3-4 saat içinde 150 TL kazanabilirsiniz. 30 günde 4500 TL gibi bir rakam yapıyor.

Masrafsız kazanabileceğiniz güzel bir miktar. Tabii 3-4 saat içinde 2-3 bin kelimelik makale yazanların olduğunu da söyleyelim.

100 kelime kaç TL?

Makale alışverişi yapabileceğiniz platformlarda, kelime bazlı fiyatlandırmadan çok, 100 kelime için fiyatlandırma yapılıyor. Hesap yapılırken oldukça büyük kolaylık sağlıyor.

Bazı makale satış sitelerinde taban fiyat uygulaması yapılırken, bazılarında böyle bir sınırlama bulunmuyor.

  • Standart makale ücretleri; 100 kelimesi 7 TL
  • Profesyonel makale ücretleri; 100 kelimesi 15 TL
  • Uzman makale ücretleri; 100 kelimesi 20 TL
  • Semantik makale ücretleri; 100 kelimesi 30 TL

Olarak hesaplanmaktadır. Tabii bunlar ortalama fiyatlardır. “Yazdığım makaleye ne kadar ücret almalıyım” gibi bir soru geçiyorsa içinizden, bunun cevabını verecek olan sizsiniz.

Emeğinize sizden daha iyi değer biçen biri olamaz.

Kitap yazanlar ne kadar para kazanıyor?

Kitap yazmak, kitabı basacak bir yayınevi bulmak ve bu yayınevi ile anlaşmak çok kolay süreçler değildir. Birçok kişi, yazar olma hayali kuruyor.

Ancak maalesef yazılı basın eskisi gibi ilgi görmüyor. İnsanlar artık çevrimiçi medya kanallarını daha çok kullanıyor ve kitap okuma oranı her geçen gün düşüyor.

Yine de böyle bir hayaliniz varsa, kısaca bilgi verelim. Bir yazar, ortalama olarak kitabın satış fiyatının %20’sini alıyor. Tabii bu yayınevi ile yapacağınız anlaşmaya göre değişiyor.

Kitabın satış fiyatı 50 TL ise, siz 10 TL’sini alıyorsunuz. Yani kitabınız 1000 adet satılırsa, alacağınız para 10.000 TL’dir.